“Pleitos tengas aunque los ganes…”

Açò diuen quan volen fer-te pensar en les malediccions… El dit, el conec en castellà i no sé si en valencià hi ha una cosa pareguda en aquest sentit de maledicció, maledicció gitana, com: “que et trenques una cama i au”.

I com els gitanos no son babaus, potser tinguen la millor maledicció del món, la que fa de títol.

I et preguntaràs, i açò per què? Dons, perquè de vegades, l’experiencia personal afegida a la voluntad de utilitzar l’idioma, fa que et falten paraules o que les utilices malament. Per altra banda, el desori de tindre un problema a casa i que la teua assegurança et prenga el pel, provoca una situació d’estrés que fa que no t’aclarisques maça en allò que vols dir.

M’enrecorde de les fixes de paraules per context que em donaren a l’Escola valenciana, les de la pescateria, les de la casa, les del restaurant. Ací podriem fer una fixa, la de l’assegurança: pèrit, subjecte, contracte, vessar -quan no cap més aigua al got- i algunes més com, pagament, risc, dany… en acabant, t’enadones de què la tranquilitat és un millor estat d’ànim, telefoneges/telefones de nou i les coses se solucionen poc a poc.

Parlar en valencià, viure en valencià… també les malediccios gitanes… encara què hi ha que pensa -com el meu amic Enric- que açò es part de la vida. Tal vegada siga així i tinga tota la raó, però, m’agrada més pensar en que la vida és altra cosa.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sense definir.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s