Fartà d’utilitat…

Si no ets nacionalista, per què parles en valencià? Es fácil, per cultura… gairebé per estètica, per introspecció personal, per reflexió, i també per molts motius més que no vaig a parar en explicar ací ara, i que a més a més plenarien el Blog sencer.

De tota manera, i a banda del meu parer sobre els motius de fer alguna cosa que trove intimament gran, o potent, em farta el cas contrari. Els motius que molts tener per no estudiar, parlar, o fer servir el valencià… o qualsevol altra branca del coneiximent.

Ja he comentat en alguna ocasió que certes persones pensen que el valencià no val, no és útil, i fan la comparança de que si parles en castellà, per eixemple, hi ha més gent que t’enten. Valoren la cantitat de parlants però, de vegades, no és la cantitat allò important per parlar un idioma n’hi ha més qüestions. Si així fora seria el xinés i no altra la llengua la que hauriem d’apendre.

Donç, s’equivoquen totes aquelles persones que estudien a l’Escola Oficial d’Idiomes, altres llengues que no siguen l’anglés o l’alemany? Puix hi ha quatre mil matriculats… de trenta-dos mil peticions!

Hui he estat parlant en una persona d’eixes, intel·ligent però intransigent en alguns detalls relatius a l’educació.

La qüestió és, que en alguns llocs, als xiquets els ensenyen la llengua valenciana, ara, moltes persones,  no ho veuen bé perquè no te “utilitat”. Diuen que en lloc de gastar temps i recurssos en el valencià que els gasten en l’aprenentatge de l’anglés, que és més útil… I jo pense, i quina utilitat té la geografia, o l’història… o per eixemple la propia llengua castellana? Per què estudiar a Miguel Hernández, o a Platò, o les teories de les matemàtiques, la física, o la química? Per a què val coneixer el teu entorn i la teua relació amb l’espai físic?

Les llengues no són sols gramàtica i prou, darere d’elles hi ha molts “tons de color”que mai entendrem si no tenim prou sensibilitat per fer-ho. I és açò, la sensibilitat o l’empatia, eixa xispa que fa apreciar el coneiximent de les coses.

Estudiar valencià no és un càstig, no hauria de ser-ho, però, malauradament,  l’ús inadequat de la llengua com a arma llancívola en l’àmbit polític potser hi haja propiciat l’odi de motls vers allò que és un pont, una via de comunicació entre les persones, i no un mur.

Aquesta entrada ha esta publicada en Questions personals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s