Cuinar en valencià.

L’àmbit de la cuina es molt important, no tan sols desde fa un anys quan a la televisió aparegueren tot tipus de programes tematics. Desde fa molt de temps, inclús paraules y conceptes com el gust, per exemple s’apliquen a disciplines com l’art trobant-ne  noms de plats per a definir obres musicals, peces arquitectóniques, i més.

La importancia de la cuina és molta, ja que és cultura y com a tal es un exponent molt clar d’una societat. Quan més complexa siga la cuina d’un poble, major será la seua complexitat cultural.

En València, el nostres plats ens parlen de la nostra història, de la relació de la gent amb el seu entorn i no es d’extranyar que en la nostra cultura trobem tanta riquesa culinaria, molta d’ella, perduda per ignorancia y per desatenció.

A casa de mon pare entava molt de peix perquè el meu iaio era pescador y la meua yaya, venía el peix al mercat. Jo no m’anrecorde de moltes de les receptes que fea ma mare però intentaré recordar.

Suquet de rap:

Necesitem unes tallades de rap, quereilla, alls, oli, pimentó del bo, “caldo” o brou de peix, tomata.

Primer fiquem a l’olla els trosos de rap enfarinats a fregir amb una dent d’all. Retirem quan el peix está daurat.

Afexim les quereilles a trosos no molt grans i cascats, partint la crereilla per a que es desfaça un poc.

Afexim també un poc de pimentó, i si de cas una pebrera xicoteta i menegem per a que el pimentó no es creme.

Tallem una tomata madura i l’afexim a l’olla, i quan està tot varrechat i la tomata ha perdut aigua, fiquem el caldo de peix cobrint les creilles.

Uns cinq minuts abans d’acabar, afegim els trosos de rap i deixem reposar.

Hi ha gent que també fica pimentó cru, que el ficariem al temps que fiquem les creilles.

Podem servir a la taula calent, presentant uns trosos de quereilla, uno o dos de rap i caldo, que no te que parar sec.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sense definir.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s